Cerinte pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale
Instalarea unei pompe de caldura geotermale poate reprezenta solutia perfecta pentru a va incalzi iarna locuintele. Poate de asemenea sa reprezinte solutia perfecta pentru a va raci vara locuintele. Un astfel de echipament vine la pachet cu un numar impresionant de beneficii.
In randurile de mai jos veti avea posibilitatea de a descoperi informatii interesante cu privire la aceste pompe. Veti afla si ce beneficii pot sa ofere, si cum functioneaza, dar si care sunt cerintele pentru instalarea lor.
Modul de functionare al unei pompe de caldura geotermale si beneficiile sale
Pompele de caldura geotermale reprezinta la momentul actual o solutie moderna si eficienta pentru a satisface nevoile de incalzire si racire ale unei locuinte. Aceste pompe pot insa sa fie utilizate si pentru a incalzi si raci diverse alte cladiri.
Daca va intrebati cum functioneaza, ei bine, aceste pompe folosesc energia termica pentru a transfera caldura din sol sau dintr-o apa subterana in casa dumneavoastra. In schimb, pe timpul sezonului rece, transfera caldura din interiorul locuintei in acelasi loc (in sol sau intr-o apa subterana). De la o anumita adancime, solul are o temperatura constanta, cuprinsa intre 10 – 16 grade Celsius.
Retineti faptul ca aceste pompe de caldura nu polueaza si nici nu folosesc combustibili pentru a incalzi. Au nevoie doar de energie electrica, iar aceasta poate proveni de la panourile solare (fotovoltaice). Un alt avantaj este durata lor de viata indelungata.
Aceste pompe de caldura geotermale pot functiona fara probleme pana la 25 de ani (componentele pompei), in timp ce sistemul de conducte de sub pamant poate avea o durata de viata de peste 50 de ani.
Astfel, construindu-va casa undeva la varsta de 30 – 35 de ani, cel mai probabil, veti utiliza toata viata pompa de caldura.
Si din punct de vedere financiar este recomandata instalarea unei astfel de pompe. Este adevarat ca pretul initial (achizitie si instalare) poate fi mai mare decat al pompelor aer – aer sau al sistemelor de incalzire conventionala. Economiile obtinute in fiecare luna ulterior, va ajuta sa va recuperati rapid investitia.
Si un alt avantaj, este ca aceste pompe reduc mult emisiile de gaze cu efect de sera. In plus, pot fi instalate in cladiri rezidentiale dar si in cladiri comerciale.
Cerinte de instalare
Cand vine vorba despre instalarea unei pompe de caldura geotermale, exista anumite cerinte de care trebuie sa se tina cont.
Caracteristicile proprietatii dumneavoastra va pot afecta eligibilitatea pentru incalzire si racire geotermala si pot determina cel mai bun tip de bucla de pamant pe care ar trebui sa o instalati. Iata trei factori de luat in considerare:
1. Disponibilitatea terenului
Factori precum utilitatile subterane, sistemele de sprinklere, amenajarea peisajului si aspectul general al proprietatii dvs. afecteaza tipul de sistem geotermal pe care il puteti instala.
Sistemele orizontale, care sunt de obicei cele mai economice, pot fi potrivite doar pentru proiecte de constructii noi cu teren amplu inconjurator. Pe de alta parte, instalatiile geotermale verticale si design-urile compacte „Slinky” pot fi singurele optiuni daca modificati un site existent.
2. Geologie
Compozitia solului afecteaza transferul de caldura. Daca solul dumneavoastra are proprietati de dorit, bucla de pamant poate necesita mai putine conducte pentru a aduna suficienta caldura de la pamant, scazand costurile de instalare in acest proces.
Cantitatea de sol este un alt aspect important. Daca proprietatea dvs. are roci dure intinse sau solul este prea putin adanc pentru a sapa santuri, poate fi necesar sa instalati bucle verticale in loc de cele orizontale.
3. Hidrologie
Daca un lac sau un iaz din apropierea casei dvs. este suficient de mare si suficient de curat, acesta poate fi folosit ca parte a unei instalatii de pompe de caldura geotermale in bucla deschisa sau ca depozit pentru un sistem cu bucla inchisa.
Apa subterana poate fi de asemenea, utilizata intr-un sistem cu bucla deschisa, atata timp cat calitatea apei este buna si instalatia geotermala indeplineste reglementarile de descarcare.
Deoarece lichidul antigel este complet continut intr-un sistem cu bucla inchisa, acesta nu prezinta nici un risc pentru mediu. Cu toate acestea, daca va ganditi la un sistem in bucla deschisa, asigurati-va ca va investigati pe deplin proprietatea mai intai.
Probleme cu epuizarea acviferului si contaminarea apei pot aparea daca conditiile nu sunt potrivite pentru un sistem cu bucla deschisa.