marți , aprilie 30 2024

Biserica Fortificata

Ce este o biserica fortificata?

Ati avut pana acum ocazia de a vizita o biserica fortificata? Ei bine, daca ati avut aceasta ocazie, ati avut cu siguranta ce sa vedeti. Daca nu, ar trebui sa cititi cu atentie acest articol. Veti intelege ce este o asemenea biserica, si veti descoperi mai multe biserici fortificate din tara noastra.

Biserica fortificata: informatii generale

Biserica fortificata este un lacas de cult care este inconjurat de ziduri. O astfel de biserica poate fi de asemenea construita sub forma unui castel. Fiecare astfel de biserica are elemente ale arhitecturii militare in scop defensiv.

Mai exact, au fost construite pentru ca oamenii sa aiba un loc in care sa se adaposteasca in eventualitatea unui atac inamic. Aceste biserici fortificate sunt independente de fortificatiile din oras.

Biserici fortificate in Romania

Cei care doresc sa viziteze in Romania o biserica fortificata au mai multe optiuni. Exista insa si in strainatate in tari precum Spania, Grecia, Estonia sau Franta printre altele, biserici fortificate.

Revenind la bisericile fortificate din Romania, cele mai cunoscute sunt fara doar si poate cele din Transilvania. In continuare va prezentam cateva exemple de biserici foritficate de pe teritoriul Romaniei.

1. Biserica fortificata Prejmer

In mod evident, biserica din Prejmer este cea mai cunoscuta din tara, si este renumita chiar si in strainatate. Este printre cele mai cunoscute biserici evanghelice din zona estica a Europei.
Aceasta se afla in judetul Brasov, la doar 15 kilometri de Brasov. Se poate ajunge cu usurinta aici, pentru a vizita biserica ale carei baze au fost puse in anul 1218 de catre Cavalerii Teutoni.

Biserica FortificataDespre aceasta biserica trebuie mentionat faptul ca a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO in anul 1999. Este inclusa chiar si in faimosul Ghid Verde Michelin, fiindu-i atribuite trei stele Michelin. Este singura biserica fortificata si singura destinatie din Romania care beneficiaza de acest privilegiu (trei stele Michelin).

2. Biserica de la Biertan

Si in localitatea Biertan exista o astfel de biserica, aceasta fiind de asemenea inclusa in Patrimoniul UNESCO. A fost construita undeva la inceputul secolului al XVI-lea pe un deal. Stilurile constructiei sunt renancenstrist si gotic, iar biserica este imprejmuita de 3 ziduri.

3. Viscri

Tot in judetul Brasov, alaturi de biserica Prejmer se afla si biserica din Viscri. Aceasta a fost de asemenea inclusa in acelasi an in Patrimoniul UNESCO. A fost construita pe locul unei bazilici romane vechi, care data din secolul al XII-lea. In secolul al XV-lea, bisericii i-au fost adaugate turnuri, ziduri de aparare dar si bastioane. Astfel, biserica a fost transformata intr-una fortificata.

4. Biserica Valea Viilor

Biserica fortificata Valea Viilor, a fist de asenebea inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Aceasta biserica poate fi vizitata in satul Valea Viilor din judetul Sibiu. De mentionat este faptul ca a fost construita in stil gotic, insa a suferit modificari dat fiind faptul ca a fost fortificata.

Concluzie

O biserica este asadar un lacas de cult care este inconjurat de ziduri, in scopuri defensive. In Romania exista mai multe biserici fortificate, in special in Transilvania.

Doritorii pot vizita una sau mai multe astfel de biserici. Fara doar si poate insa, biserica fortificata din Prejmer este cea mai cunoscuta dintre toate. O vizita aici cu siguranta trebuie efectuata de catre cei care sunt atrasi de astfel de biserici sau obiective turistice.

Close