vineri , decembrie 13 2024

Ecografie Oculo Orbitala

Tot ce trebuie sa stim despre o ecografie oculo orbitala

O ecografie oculo orbitala este o tehnica rapida si simpla care poate fi efectuata la pat pentru a ajuta la diferentierea diferitelor urgente oftalmologice. Acest articol va aduce la cunostinta o multime de informatii importante cu privire la aceasta examinare a ochilor.

Daca v-a fost recomandat de catre medicul oftalmolog o astfel de ecografie, acest articol vi se potriveste cel mai bine. Cititi pana la final si aflati tot ceea ce trebuie sa stie toata lumea despre acest tip de examinare oftalmologica.

Indicatii si contraindicatii pentru o ecografie oculo orbitala

In mod evident, medicul oftalmolog nu recomanda o astfel de procedura pentru toata lumea. Exista pacienti carora din diferite motive li se recomanda ecografia oculara. Iata in ce conditii ar trebui sa urmati o astfel de procedura:

  • Va confruntati cu dureri oculare, modificare acuta a vederii, traumatisme oculare.
  • Aveti de-a face cu cresterea suspectata a presiunii intracraniene (ICP).
  • Atunci cand suprapuneti tesutul periorbitar edematos sau contuz interzice vizualizarea directa a ochiului.

Daca pana acum am discutat despre indicatiile unei astfel de examinari, ar trebui sa aducem acum in discutie si contraindicatiile. Aici exista doar una foarte importanta, si anume suspiciunea de ruptura a globului.

Nu este indicata ecografia oculara deoarece orice presiune exercitata asupra ochiului poate exacerba deteriorarea. Daca sunteti ingrijorati de ruptura globului, nu faceti ecografie la ochi si obtineti in schimb un CT.

Tehnica

In ceea ce priveste tehnica de executie, aceasta este dedicata specialistilor care efectueaza astfel de ecografii. Un expert cu foarte mare experienta stie cum se efectueaza o ecografie oculo orbitala. In schimb, cei fara multa experienta doresc sa acumuleze cat mai multe informatii. Iata-le in continuare:

Ecografie Oculo OrbitalaCu capul patului la 45 de grade, aplicati un tegaderm mare peste ochiul de interes inchis. Aplicati o cantitate copioasa de gel cu ultrasunete standard, solubil in apa, deasupra tegadermului.
Folosind sonda liniara de inalta frecventa cu presiune locala minima, scanati usor ochiul atat in ​​planul sagital, cat si in cel axial.

Cereti pacientului sa priveasca in sus, in jos, la stanga sau la dreapta, dupa cum este necesar, pentru a va imbunatati vederea.

Imaginati-va ochiul contralateral pentru comparatie daca intampinati dificultati in diferentierea normala de anormala.

Riscuri ale ultrasunetelor oculare si orbitale

Nu putine sunt persoanele carora le este teama de o astfel de procedura. Mai exact le este teama de durerea pe care ar putea sa o aiba de suportat sau de riscurile ecografiei.

Aceasta este o procedura rapida si nedureroasa, care nu are nici efecte secundare si nici riscuri grave. Din acest motiv, nici persoanele care urmeaza o ecografie oculo orbitala si nici specialistii care fac ecografia nu ar trebui sa isi faca griji.

Rezultatele ecografiei oculare

Oftalmologul dumneavoastra va analiza rezultatele impreuna cu dumneavoastra. Medicul dumneavoastra se va asigura ca masuratorile ochiului dumneavoastra luate de la A-scan sunt in limitele normale. Unele probleme care ar putea fi depistate in urma unei astfel de ecografii includ:

  • corpi straini in ochi.
  • chisturi.
  • umflatura.
  • dezlipirea retinei.
  • tesut deteriorat sau leziune a orbitei (orbita).
  • hemoragie vitroasa (sangerare in gelul limpede, numit umor vitros , care umple partea din spate a ochiului).
  • cancer al retinei, sub retina sau in alte parti ale ochiului.

Odata ce medicul dumneavoastra ajunge la un diagnostic dupa o ecografie oculo orbitala, va lucra pentru a determina cel mai bun curs de tratament pentru dumneavoastra.

Check Also

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cum Alegi Un Cabinet Dentar Brasov? Este important sa va orientati catre un Cabinet Dentar …

Close