vineri , decembrie 13 2024

Asfalt

Informatii generale despre asfalt

In momentul in care vine vorba despre asfalt, il vedem in foarte multe locuri. Strazile sunt asfaltate in oras, iar in ultimii ani si in satele si comunele din Romania a aparut asfaltul. Strazile au fost asfaltate, in mod special in Transilvania, datorita unor programe initiate de catre primarii, cu fonduri europene.

Drumurile nationale si cele judetene, drumurile locale sunt de asemenea asfaltate. O multime de parcari sunt asfaltate, trotuarele sunt asfaltate, pistele pe care aterizeaza si de pe care decoleaza avioanele in aeroporturi sunt asfaltate.

Pistele pentru biciclisti sunt asfaltate, si chiar si curtile sunt asfaltate. Practic, suntem inconjurati de asfalt oriunde ne ducem. Din acest motiv, este important sa cunoastem cu totii informatii despre ce este asfaltul, din ce este obtinut, ce beneficii are dar si alte informatii utile.

Ce se afla in componenta unui asfalt?

Asadar, asfaltul este un material negru care se foloseste pentru acoperirea diverselor suprafete, precum cele mentionate in paragraful anterior.

Pentru fabricarea asfaltului se foloseste un amestec de nisip si pietris, care este legat impreuna cu un liant (bitum in majoritatea cazurilor).

Acest liant (bitumul) se gaseste in petrol. In procesul de fabricatie al asfaltului, pietrisul si nisipul sunt incalzite, in timp ce liantul bituminos este adaugat ulterior, cu scopul de a forma o pasta groasa.

Aceasta pasta mai apoi turnata pe suprafata dorita. Dupa ce se toarna pasta obtinuta din amestecul nisipului cu pietris si bitum (asfaltul) trebuie sa se raceasca si sa se intareasca.

De ce este util asfaltul?

Exista multe motive datorita carora se poate spune despre asfalt ca este deosebit de util. Tocmai datorita acestor motive, asfaltul este folosit in atat de multe locuri (strazi, autostrazi, parcari, etc.). Aceste motive de fapt sunt avantaje ale asfaltului, si va sunt prezentate pe scurt in continuare.

1. Durabilitatea asfaltului

Este cat se poate de evident faptul ca asfaltul este un material dur si rezistent la uzura. Acesta poate face fata fara probleme chiar si traficului greu si conditiilor meteorologice dure. Putem da drept exemple aici temperaturile ridicate sau scazute, ploaia si zapada, si nu numai.

AsfaltAsfaltul poate face fata tuturor acestor provocari fara a se deteriora sau a se dezintegra. Asfaltul este capabil chiar si sa reziste si la impactul masinilor si la greutatea lor. De aceea, trec pe asfalt camioane si tiruri sau alte utilaje, fara ca acesta sa se deterioreze.

2. Siguranta oferita

Un alt avantaj pe care il are asfaltul este ca ofera o foarte buna aderenta in comparatie cu alte materiale care ar putea fi folosite pentru acoperirea drumului. De exemplu, aici am putea aminti betonul.

Practic, masinile au o mai buna tractiune si sunt mai putin susceptibile ca sa derapeze sau sa se piarda controlul pe suprafete alunecoase. In plus, asfaltul are avantajul de a fi mai flexibil in comparatie cu betonul, ceea ce contribuie din plin la absorbtia socurilor.

3. Economie

Asfaltul este un material mai ieftin decat betonul, deci poate fi o solutie mult mai buna. Chiar si reparatiile necesare pentru asfalt sunt mai ieftine in comparatie cu reparatiile necesare pentru beton. Deci, si din acest punct de vedere, asfaltul este mai avantajos.

4. Beneficii pentru mediu

In cazul in care nu stiati, asfaltul este un material reciclabil. Ei bine, materialele rezultate din reciclarea asfaltului se pot refolosite pentru a face noi straturi de asfalt.

De asemenea, trebuie sa mai stiti si ca productia de asfalt poate fi realizata cu emisii mai mici de CO2 in comparatie cu materiale de acoperire.

Asadar, asfaltul reprezinta solutia ideala pentru drumuri, strazi si autostrazi, parcari, piste de avioane si biciclete, etc. Cand vine vorba despre asfalt, acesta are foarte multe avantaje, iar patru dintre ele au fost enumerate anterior in articol.

Check Also

Termopane Brasov Preturi

Termopane Brasov Preturi

Factorii cei mai importanti pentru termopane Brasov preturi In ultimii ani, majoritatea proprietarilor de case …

Close